Gravenhuis Denekamp

Gravenhuis Denekamp

Renovatie Religieus Erfgoed

Gravenhuis Denekamp
Project Verbouwing met betrekking tot herbestemming religieus erfgoed
Plaats Noord Deurningen
Aannemer Roelofs & Haase

Na de renovatie van Huize St. Jozef, onderdeel van het kloostercomplex van de Zusters van Denekamp, worden nu de monumentale panden, het Gravenhuis en Sancta Clara, intern verbouwd.

Het in 1863 gebouwde Gravenhuis is in 1875 aangekocht door de Zusters Franciscanessen. In 1877 hebben de zusters Sancta Clara laten bouwen om een huishoudschool en kinderhuis te kunnen vestigen.

In 2018 hebben zich drie jongere Indonesische zusters gevoegd bij de Indonesische zusters die al in 2000 vanuit Indonesië zich vestigden in het klooster, om zo het voorbestaan van het klooster voorlopig veilig te stellen en te helpen met de verzorging van de oudere zusters. Naast dat men met de tijd mee wil gaan vindt er daarom een herinrichting plaats van het Gravenhuis en Sancta Clara. In het Gravenhuis wordt een woonverblijf voor de zusters gerealiseerd, onder andere met zit/slaapkamers, huiskamers, een kapel, een sacristie/spreekkamer en een kantoor. In Sancta Clara wordt een ontmoetings-/bezinningscentrum gemaakt met diverse zalen, 26 gastenverblijven, huiskamers en kantoor- en vergaderruimtes. We zorgen ervoor dat tijdens de verbouwing de bestaande keuken, ten behoeve van alle bewoners van het kloostercomplex, in gebruik kan blijven.